Näkemisen ja silmäterveyden toimiala tarjoaa alan ammattilaisille hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa näkemisestä ja silmäterveydestä.

Kirurginen korjaaminen

Laserleikkaus

Nykyaikaisella laserkirurgialla voidaan korjata silmien liki-, kauko- tai hajataitteisuus nopeasti, vaivattomasti ja turvallisesti. Laserleikkaus perustuu silmän pinnan taittovoiman muuttamiseen. Toimenpide voidaan tehdä joko läppäleikkauksena (FEMTO, LASIK), jolloin sarveiskalvon pintaan avattavan läpän alta poistetaan solukkoa excimer-laserilla, tai ilman läppää (SMILE), jolloin sarveiskalvoa ei avata vaan ohut solukerros poistetaan pinnan alta pienen tunnelin kautta.

Jos laserleikkaus ei jostain syystä tarjoa asiakkaalle parasta mahdollista ratkaisua tai hänellä on ikänäköä, taittovirhe voidaan korjata myös silmän sisäisen piilolinssin (ICL) tai linssileikkauksen avulla.

Lopullinen hoitopäätös tehdään aina silmäkirurgiaan erikoistuneen ammattilaisen suorittaman huolellisen esitutkimuksen perusteella, jossa selvitetään soveltuvuus taittovirheen korjausleikkaukseen ja määritetään tarvittavat parametrit laserhoitoa tai vaihtoehtoista menetelmää varten.

Linssileikkauksella voidaan korjata sekä silmien taittovirhe että iän myötä heikentynyt lähinäkö. Näönkorjaus toteutetaan ikänäön korjaamiseen suunnitelluilla silmänsisäisillä moniteholinsseillä. Linssileikkauksen myötä silmälasien käyttötarve vähenee olennaisesti tai niitä ei tarvita enää lainkaan. Samalla toimenpiteellä hoituu myös harmaakaihi tai alkava kaihi.

Linssileikkaus – Eroon ikänäöstä

Monella ikänäköisellä on lisäksi normaalia taittovirhettä eli plus- tai miinusnäköä tai hajataitteisuutta. Miinuslaseja käyttävä henkilö näkee helposti lähelle ottaessaan kaukolasit pois ja saattaa näin ollen pärjätä pitkäänkin ilman lukulaseja. Pluslaseja käyttävällä henkilöllä ikänäkö sen sijaan oireilee usein jo varhaisemmalla iällä. Riippumatta silmien taittovirheestä ikänäkö tulee ennen pitkää meille jokaiselle, eikä sitä voi ehkäistä tai parantaa omilla elämäntavoilla.

Linssileikkauksessa silmän oman mykiön tilalle vaihdetaan monitehoinen tekomykiö, jossa on eri voimakkuusalueita. Näin saadaan korjattua sekä silmien taittovirhe että ikänäkö eli leikkauksen jälkeen on mahdollista nähdä niin kauas, lähelle kuin välietäisyyksillekin ilman laseja.

Suurin osa leikatuista kokee pärjäävänsä normaaliaskareissa kokonaan ilman laseja. Osa leikatuista käyttää satunnaisesti lähilaseja pitkäkestoiseen tai erityistä tarkkuutta vaativaan lähityöskentelyyn. Silmälasien käyttötarve on kuitenkin leikkauksen jälkeen aina merkittävästi vähäisempi. Linssileikkauksen tulos on pysyvä, koska linssinvaihdon jälkeen ikänäkö ei enää etene eikä silmiin voi tulla harmaakaihia.

Linssileikkaus tehdään samalla tekniikalla kuin kaihileikkaus, joka on yksi maailman yleisimmistä ja turvallisimmista kirurgisista toimenpiteistä. Silmän oma mykiö poistetaan ja tekomykiö viedään silmään vain muutaman millimetrin viillon kautta. Ompeleita ei tarvita, sillä leikkaushaava sulkeutuu itsestään.

Kotiin pääsee noin tunnin kuluttua leikkauksesta. Sairaslomaa kirjoitetaan tavallisesti yksi viikko ja silmiä hoidetaan kuukauden ajan antibioottitipoilla. Silmissä voi olla muutaman vuorokauden ajan ärsytysoireita ja valonarkuutta mutta oireet ovat yleensä varsin lieviä. Näkö palautuu normaaliksi parin päivän kuluessa.

Kaihileikkaus

Harmaakaihi on normaali ikääntymiseen liittyvä vaiva, joka tulee ennen pitkää lähes jokaiselle. Leikkaus on ainoa hoito kaihiin ja kaihileikkaus onkin yksi maailman yleisimpiä ja turvallisimpia kirurgisia toimenpideitä. Nykyaikaista leikkaustekniikkaa varten kaihia ei tarvitse kypsyttää vaan leikkaus on usein sitä helpompi mitä aikaisemmassa vaiheessa se tehdään.

Kaihileikkauksessa kaihin samentaman mykiön tilalle asennetaan kirkas tekomykiö. Tekomykiöitä on erilaisia ja niiden avulla on mahdollista samalla vähentää silmälasien käyttötarvetta tai jopa päästä laseista kokonaan eroon. Kaihi leikataan silmätippapuudutuksessa. Samentunut mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan akryylimuovista valmistettu tekomykiö. Nopea ja kivuton toimenpide tehdään ultraäänellä nykyaikaista fakotekniikkaa käyttäen. Kotiin pääsee tavallisimmin jo puolen tunnin kuluttua leikkauksesta.

Jos epäilet kaihia tai sinulla on aiemmin todettu kaihi, voit varata ajan suoraan leikkauksen suorittavalle silmäkirurgille kaihileikkauksen esitutkimukseen. Leikkaukseen pääsee nopeasti, usein jo viikon-kahden sisällä esitutkimuksesta. Kelalta voi saada korvausta leikkauksen hinnasta, mikäli korvattavuuskriteerit täyttyvät.

Jos aiemmin tehdyn kaihileikkauksen jälkeen silmissäsi on vielä taittovirhettä tai haluat nähdä paremmin sekä kauas että lähelle ilman silmälaseja, kysy lääkäriltäsi mahdollisuudesta asentaa silmiisi lisälinssit. Lisälinsseillä voidaan korjata liki-, kauko- tai hajataitteisuutta tai päivittää aiemmin yksitehoisena tehty kaihileikkaus monitehoiseksi, jolloin silmälaseista on mahdollista luopua jopa kokonaan.

Aiheesta lisää