Näkemisen ja silmäterveyden toimiala tarjoaa alan ammattilaisille hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa näkemisestä ja silmäterveydestä.

Aurinkolasit ja silmien suojaaminen

Aurinkolasit suojaavat silmiä UV-säteilyltä, liialta valolta, häikäistymiseltä sekä tuulelta ja roskilta. Parhaan hyödyn aurinkolaseista saat, kun valitset ne käyttötarkoituksen mukaan: kaupunkikäyttöön, vesille, autoiluun, urheiluun tai keväthangille.

Valitse laadukkaat lasit

Perinteiset tummalinssiset lasit suojaavat sinua parhaiten häikäisyltä. Vaalealinssisemmät tai liukuvärjätyt lasit parantavat näkömiellyttävyyttäsi, mutta eivät välttämättä suojaa häikäisyltä yhtä hyvin. Ne ovat enemmänkin pukeutumista. Vaalealinssiset aurinkolasit voivat myös olla valmistetut suodattamaan tiettyjä valon aallonpituuksia, jolloin ne sopivat tiettyihin valaistusolosuhteisiin tai harrastuksiin. Urheilulasit on suunniteltu eri lajityyppien mukaan ja niissä on erilaisia näkemistä parantavia ja silmiä suojaavia ominaisuuksia.

Linssien kyky suojata UV-säteiltä riippuu ensisijaisesti linssimateriaalista. Muovilinssien materiaali suodattaa UV-säteilyn hyvin. UV 100 % tai UV 400 -merkinnät kehyksessä tarkoittavat, että UV-säteily suodattuu kokonaan. Lasilinssien UV-suodatuksen teho riippuu linssin tuotantomenetelmästä ja materiaalista.

Optikkoliikkeessä myytävissä aurinkolaseissa on ilmoitettu linssien suojauskykyluokka. Se kertoo kuinka kirkkaassa auringonpaisteessa lasit antavat sinulle riittävän häikäisysuojan. Luokituksesta selviää, ovatko linssit liian tummat autolla ajoon. Aurinkolaseissa on CE-merkintä, kun ne vastaavat eurooppalaisia laatu- ja suojausstandardeja.

Linssien lisäominaisuudet

Aurinkolasivalikoimissa on tarjolla eri tavoin käsiteltyjä linssejä. Polarisoivat linssit estävät vaakasuorilta pinnoilta (esim. märkä tie) tulevaa häikäisevää heijastusta. Liukuvärjätyissä linsseissä linssi vaalenee ylhäältä alaspäin. Fotokromaattiset linssit tummenevat ulkona UV-säteilyn vaikutuksesta, ja vaalenevat kun siirrytään sisätiloihin. Autolla ajaessa tavalliset fotokromaattiset linssit eivät suojaa häikäisyltä, sillä tuulilasi estää UV-säteilyn.

Autoiluun on suunniteltu tummuvia, kontrasteja parantavia aurinkolaseja. Erityisesti tummalinssisissä aurinkolaseissa linssin sisäpuolen heijastuksenestopinnoite on suositeltava, sillä linssipintojen heijastukset häiritsevät näkemistä. Tehostettu silmä- ja aurinkolasien UV-suoja voi olla linssimateriaalissa tai se voidaan lisätä linssin pintaan.

Yleisimmät aurinkolasien värit ovat ruskea, vihreä ja harmaa, koska ne näyttävät ympäristön värit luonnollisempina kuin muut värit. Aurinkolasimuoti tarjoaa kuitenkin monen värisiä linssejä, erityisesti asustelasivalikoimissa. Urheiluun tarkoitetuissa laseissa paljon käytettyjä värejä ovat keltaisen ja punaisen sävyt, koska ne korostavat ympäristön kontrastieroja.

Suojaa lapsen silmät

Nuoren silmän mykiö on kirkas, joten se läpäisee säteilyä aikuisen silmää paremmin. Siksi myös lapsen silmät tulee suojata häikäisyltä ja UV-säteiltä. Aurinkolasien lisäksi lippis on hyvä lisävaruste. Silmälaseja käyttävä lapsi tarvitsee luonnollisesti omilla voimakkuuksillaan olevat aurinkolasit, tai vaihtoehtoisesti piilolasit-aurinkolasit-yhdistelmän.

Aiheesta lisää